Praćenje uticaja motivacije na procese apsolviranja znanja i veština u sistemu učenja na daljinu - Miljković, Boža D.; Žižović, Mališa R.; Petojević, Aleksandar V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je opisano kako procesi motivacije utiču na slušaoce kursa sa stanovišta apsolviranja znanja, te prenosa i korišćenja znanja i veština u sistemu učenja na daljinu. Istraživanja, u socijalno-kognitivnom okviru, ilustruje prilagodljivost sistema i adekvatno prilagođavanje motivacionih obrazaca. Model motivacionih procesa predstavljen je u funkciji ciljeva učenja slušalaca kursa. Praćenjem uticaja motivacionog faktora na izvršavanje kognitivnih zadatka, te kako se oblikuju reakcije slušalaca kursa, tj. kako motivacioni faktor utiče na uspeh ili neuspeh i kvalitet kognitivnog učinka u procesu učenja, menjan je i prilagođavan metodičko-didaktički pristup nastavi. U ovom radu istraživan je uticaj znanja iz uže stručne oblasti, ali i interesovanja slušalaca kursa za razumevanje stručnog ili naučnog izlaganja. Implikacije u praksi i intervencija, kroz dizajn softvera sistema učenja na daljinu, usmerene su na korekciju obrazovnog procesa na konstatovanu neprilagođenost motivacionih procesa u okruženju učenja ili stručnog osposobljavanja, prateći kroz istraživanje dva oblika predznanja: stručno predznanje i opšte tematsko predznanje, koja su proveravana ulaznim testovima predznanja, te kroz pripremnu nastavu. Nakon rešavanja problemskih zadataka izvršili smo povratnu analizu utvrđivanja efekata stručnog predznanja, opšteg tematskog znanja i interesovanja na razumevanje i rešavanje problemskih zadataka, te analizu ostvarenih rezultata. Za zadatke više stručno-tehničke orijentacije, predznanje iz domena opšte tematsko znanje i interes bili su značajni prediktori razumevanja i uspeha.