Katastrofe izazvane korozijom - Petrović, Zoran C. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Problemu korozivnog oštećenja i razaranja metalnih materijala već godinama se posvećuje velika pažnja. Svetska statistika pokazuje da je šteta koja nastaje usled delovanja različitih oblika korozije ogromna i da, na primer, u industrijski razvijenim zemljama dostiže 4 do 5% nacionalnog dohotka. Za prevenciju i kontrolu korozije izdvajaju se znatna sredstva na godišnjem nivou. U slučaju ignorisanja problema korozije izriču se finansijske kazne, a može doći i do katastrofalnih posledica – gubitka ljudskih života. U ovom članku predstavljeno je nekoliko slučajeva otkaza inženjerskih struktura i postrojenja katastrofalnih razmera, u kojima je korozija odgovorna za pojavu otkaza i pogibiju stotine ljudi.