Primena savremenih monitoring sistema na mini-hidroelektranama - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je prikazana primena savremenih monitoring sistema na mini-hidrolektranama. U današnje vreme posebna pažnja posvećuje se održavanju postojećih sistema, izgradnji i instaliranju novih mini- hidrolektrana. One su umrežene u zajednički sistem napajanja električnom energijom i veoma su značajne za proizvodnju električne energije, kao i za održavanje celokupnog sistema energetskog napajanja. Primenjeni su novi monitoring sistemi koji omogućavaju kontinualno praćenje i nadzor tehničke ispravnosti mini-hidroelektrana. Pored toga, monitoring sistemi omogućavaju da se spreče havarije sistema u slučaju većih kvarova i otkaza. Održavanje i remonti sistema vrše se zavisno od stvarne potrebe i tehničkog stanja hidroelektrana. Korišćena je savremena oprema renomiranih svetskih proizvođača, lično iskustvo i znanje mnogih saradnika na realizaciji ovog projekta.