Primena nuklearne magnetne rezonance u medicini i njen uticaj na kvalitet radne i životne sredine - Popović, Kristina D.; Korica, Sanja Lj. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U ovom radu opisana je primena nuklearne magnetne rezonance (NMR) u medicini, kao moćnog istraživačkog sredstva u različitim oblastima, i njen uticaj na radnu i životnu sredinu. Nuklearna magnetna rezonanca zasniva se na fizičkom fenomenu da jezgra određenih atoma (u ovom slučaju vodonika), postavljena u magnetno polje, mogu apsorbovati i emitovati radiofrekventne talase. Ova metoda koristi se za dobijanje visokokvalitetnih slika preseka unutrašnjosti tela, a pokazuje i visoku osetljivost u otkrivanju tumora, njihovog smeštaja i odnosa prema okolini. Odlikuje se korišćenjem nejonizujućeg zračenja i jakog magnetnog polja, a prema dosadašnjim istraživanjima nema štetno dejstvo na organizam. Potpuno je bezbolna, neinvazivna, konforna i bezopasna, kako za pacijenta, tako i za zdravstveno osoblje koje učestvuje u pregledu.