Ublažavanje bezbednosne ugroženosti ljudi i imovine od efekata eksplozije eksplozivnih sredstava u Vojsci Srbije - Stojanović, Dejan S.; Stojilković, Petar Lj. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Istraživanjem su obuhvaćene mogućnosti za ublažavanje bezbednosne ugroženosti ljudi i imovine od efekata eksplozije eksplozivnih sredstava koje imaju za cilj da smanje opasnost, rizik i pretnju po stanovništvo, njihovu imovinu i životnu sredinu, kao i da ublaže posledice moguće vanredne situacije. Razmotrene su sledeće metode: izbegavanje, zadržavanje, umanjenje, podela, prenos i redukcija opasnosti, rizika i pretnji. Svaka metoda je detaljno teorijski objašnjena, uz adekvatne primere iz prakse. Dokazivana je postavljena hipoteza koja ima za cilj da, prilazeći s naučnom objektivnošću vlastitim rezultatima istraživanja, prihvati ili odbaci predložene metode.