Ekspertski sistem za menadžiranje logističkih procesa - Petreski, Drage T.; Iliev, Andrej P.; Gjurov, Lazar B.; Ackoski, Jugoslav Z.; Petreska, Aleksandra D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Menadžment resursa predstavlja jednu od tri najvažnije oblasti za menadžment u odbrani, između informatičkog menadžmenta i menadžmenta ljudskim resursima. Preko definisanja pojmova informatički sistem, sistem za podršku odlučivanju, sistem za eksperimentisanje, kao i komponente koje ih sačinjavaju, mogućnosti koje nude i način njihovog funkcionisanja, učinjen je pokušaj da se prevede logistički informatički sistem u ekspertski sistem. Veliki značaj za brzu, pravovremenu i kontinuiranu logističku podršku vojnih jedinica nameće potrebu za uvođenjem informatički automatizovanog sistema koji će da poveća efikasnost u radu i uštedi vreme menadžerima i donosiocima odluka komandovanja i kontrole u Ministarstvu odbrane Republike Makedonije. Pravovremeno raspolaganje tačnim informacijama koje se odnose na raspoloživost materijalnih resursa predstavlja preduslov za efikasno upravljanje logističkim procesima i uspešno izvršavanje zadataka vojnih jedinica.