Dvostruki električni sloj u katodnom spotu / Двойной электрический слой в катодном пятне - Gretchikhin, Leonid I.; Latushkina, Svetlana D.; Kamarouskaya, Viktoryia M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu se opisuje novootkrivena pojava stvaranja dvostrukog električnog sloja iznad površine katodnog spota. Njegova neutralizacija dovodi do reverzne struje slobodnih elektrona, generisane usled jonizacije negativnih jona. Negativno naelektrisan plamen katodnog spota periodično se stvara i gasi, tako da je dužina postojanja katodnog spota definisana ovim oscilirajućim procesom. Reverzno kretanje katodnog spota u longitudinalnom magnetnom polju dešava se zahvaljujući generisanju reverzne struje neutralizacije velike snage dvostrukog električnog sloja pomoću elektrona koji nastaju tokom jonizacije negativnih jona u plamenu katode.