Evakuacija iz tunela - primer tunela Straževica - Jevtić, Radoje B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Tuneli su objekti sagrađeni za različite svrhe. Mogu biti putnički, železnički, tuneli za podzemne železnice i služiti za slične namene. Njihove dimenzije postaju sve veće zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima. Uzimajući u obzir činjenicu da mnogo ljudi i vozila kontinualno prolazi kroz ove objekte, postavilo se pitanje o mogućoj evakuaciji u slučaju katastrofa, kao što su požar ili eksplozija. Iskustva govore da je mnogo ljudi izgubilo život jer nisu mogli biti evakuisani ili je evakuacija zbog nekog razloga kasnila. U ovom radu opisuje se moguća evakuaciona situacija i izračunava minimalno vreme potrebno za evakuaciju u tunelu Straževica koji je dugačak 772 m.