Izbor načina transporta pri stvaranju logističkog sistema s faktorom nesigurnosti / Выбор вида транспорта для построения логистической системы с учетом факторов неопределенности - Sokolova, Maria Leonidovna; Chernov, Vladimir Georgievich (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Ovaj rad predstavlja razvijanje varijante metoda višekriterijumskog izbora alternativa pod nazivom ELECTRE koji uzima u obzir nesigurnosti ekspertskih procena. Modifikovan metod ELECTRE testiran je na rešavanju problema logističkog upravljanja transportnim sistemom po principu „od vrata do vrata”. Predloženi pristup može da poveća efikasnost logističkog upravljanja transportnim sistemima za isporuku robe, kao i da smanji vreme isporuke. Neki od zadataka logistike transporta su sledeći: – stvaranje transportnih koridora, – izbor vrste transporta, – izbor rute kargo transporta i – planiranje vremena transporta. Uvod Analiza liste pokazuje da se tri zadatka mogu rešiti pomoću teorije grafova, metoda planiranja mreže, kao i teorijom kombinatorike. Međutim, zadatak izbora vrste transporta je zadatak iz oblasti višekriterijumskog odlučivanja o izboru alternativa zbog čijih karakteristika nije moguće koristiti matematičke metode. U članku se razmatra model izbora vrste transporta u logističkim sistemima koji uzima u obzir faktore nesigurnosti. Opis problema Kao što je pomenuto u uvodu, izbor vrste transporta pri kreiranju logističkog sistema može da se predstavi kao zadatak višekriterijumskog izbora između alternativa koje mogu biti transport: motornim vozilom, železnicom, vazdušnim ili vodenim (rečnim ili morskim) sredstvima.U takvim uslovima poželjno je korišćenje metoda u kojima je izbor najbolje alternative zasnovan na određivanju odnosa preferencija između alternativa, a naročito metoda ELECTRE. Pri tome, standardni oblik metoda ELECTRE ne uzima u obzir nesigurnost procene kriterijuma. Postupak odlučivanja U ovom istraživanju ekspertske procene skala predstavljene su u obliku fazi brojeva kako bi se nesigurnosti uzele u obzir. Korišćenje procena u obliku fazi brojeva omogućava razmatranje nesigurnosti ekspertskih procena, ali zahteva i unošenje promena u algoritam metoda ELECTRE. U radu su predstavljena tri različita načina za rešavanje istog zadatka. Sva tri su dovela do istog rešenja, što je potpuno u skladu s metodologijom teorije stabilnosti po kojoj je rezultat obrade podataka invarijantan u odnosu na metod obrade podataka. Zaključak Na primeru rešavanja problema izbora vrste transporta pri kreiranju logističkog sistema dokazano je da uzimanje u obzir nesigurnosti ekspertskih procena doprinosi celishodnijem izboru vrste transporta. Dobijeni rezultati ukazuju na mogućnost primene modifikovanog metoda ELECTRE u uslovima nesigurnosti ekspertskih procena. Isti rezultati, dobijeni različitim metodama, potvrđuju njihovu valjanost.