Rezultati zadržavanja i termalne desorpcije deuterijuma u EUROFER-u, novoj vrsti feritno-martenzitnog čelika niske aktivacije - Korica, Sanja Lj. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U ovom radu ispitivano je zadržavanje i termalna desorpcija deuterijuma u gvožđu, hromu i EOROFER-u, leguri koja se razmatra kao najnoviji materijal za buduće fuzione reaktore. Studija je pokazala sledeće rezultate: – zadržavanje deuterijuma u hromu je mnogo veće nego u gvožđu (usled formiranja hidrida hroma), – zadržavanje deuterijuma u EUROFER-u je za faktor 2 veće nego u gvožđu, – primećena je specifična struktura u koncentracionom profilu gvožđa i EUROFER-a na dubini 4 μm, – veliki stepen difuznosti i zadržavanja deuterijuma govore o potencijalnoj upotrebi Au kao difuzione barijere u fuzionom reaktoru. Ključne reči: materijali za nuklearne reaktore, radijacioni efekti, difuzija, nuklearne rezonance.