Pitanja modernizacije brodova za primenu ultra-preciznog oružja u savremenim uslovima / Вопросы модернизации кораблей для применения высокоточного оружия в современных условиях - Argunov, Sergey A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Najaktuelnija pitanja današnjice u oblasti brodogradnje, koja se odnose na sakrivanje tragova brodova ratne mornarice, usmerena su na: smanjenje buke, sakrivanje tragova, vidljivost brodova i podmornica, kao i smanjenje deplasmana. Svi ovi faktori postižu se zahvaljujući primeni odgovarajućih materijala i specijalnih legura u brodogradnji. U reševanju širokog dijapazona pitanja velika pažnja poklanja se opremanju brodova savremenim kompleksima raketnog i artiljerijskog naoružanja, sredstvima PVO (protivvazduhoplovna odbrana) i REB (radioelektronska borba). Multifunkcionalnost brodova ratne mornarice postaje osnovni kriterijum za njihovu bojevu primenu. / В настоящее время одними из основных вопросовв кораблестроении определяющих скрытность сил флота, являются: уменьшение шумности, следности, заметности кораблей и подводных лодок, что в свою очередь, достигается применением при строительстве специальныхматериалов и сплавов, а также уменьшением их водоизмещения. Большое внимание уделяется оснащению кораблей современными комплексами ракетногои артиллерийского вооружения, средствами ПВО (противовоздушной обороны) и РЭБ (радиоэлектронной борьбы) для решения широкого круга задач. Основным критерием боевого использования кораблей ВМФ становится их многофункциональность.