Примена динамичких симулација у анализи мера за унапређење енергетске ефикасности објеката - Dragićević, Snežana M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Једна од најчешће коришћених метода за унапређење енергетских карактеристика објеката – зграда јесте смањење потрошње енергије за грејање. У овом раду извршена је компаративна анализа енергетских потреба зграде за грејање простора, на основу студија случаја у којима су вршене модификације изолационих материјала омотача зграде и врсте прозора. За анализу је изабран јавни вишеспратни објекат, који се налази у Београду. За динамичке симулације и анализе ефеката примене мера за унапређење енергетске ефикасности објекта на смањење потрошње енергије за грејање коришћен је програм DesignBuilder. Резултати рада показују да се изолацијом зграде и заменом прозора може остварити смањење енергије за грејање до 61% годишње.