Energetski potencijali vojnih objekata - Živković, Miladin Z.; Banjac, Goran M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Ekonomska kriza, izuzetno veliko budžetsko izdvajanje za obezbeđivanje potrebnih energenata i usvojena zakonska regulativa iz oblasti energetike nameću potrebu iznalaženja i implementacije pozitivnih rešenja radi dostizanja propisanog i poželjnog stepena energetske efikasnosti. U radu je izvršena preliminarna analiza propisane zakonske regulative za oblast energetike – energetske efikasnosti, izveštaja o problemima u zgradarstvu i projekata kojima su rešavani energetski problemi objekata. Radi dobijanja preliminarnih podataka finansijskih efekata poboljšanja toplotne izolacije objekta, a radi povećanja energetske efikasnosti zgrade, korišćen je neprofesionalan programski paket, a dobijeni rezultati su u okvirima republičkog proseka za objekte analizirane starosti. Sagledavanjem konstruktivnih karakteristika i geografskog položaja ustanovljen je i određen potencijal zgrade za iskorišćenje obnovljivih izvora energije. Rad je pokazao da postoji zakonska obaveza realizacije energetske sanacije zgrade koju koristi Vojska Srbije i preliminarne ekonomske efekte realizacije projekta energetske sanacije i iskorišćenja obnovljivih izvora energije.