Morfologija čestica praha proizvedenih sa sprej atomizacijom i drugim procesima - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Fizičke osobine i mehanička svojstva prevlaka su pod velikim uticajem tehnologije izrade prahova i parametara plazma sprej procesa. Jedan od veoma bitnih parametara koji utiče na fizička i mehanička svojstva prevlaka su morfologije čestica praha, homogenost, granulacija praha i raspon granulacije, koji su u direktnoj vezi sa tehnologijama izrade prahova. U ovoj studiji opisani su tehnološki procesi proizvodnje prahova koji se najviše koriste i prikazane su morfologija čestica prahova renomiranih proizvođača praha, koje su ispitane skening elektronskom mikroskopijom – SEM. Postoji mnogo studija koje su objavile korelaciju između morfologije i tehnologije izrade prahova sa parametrima depozicije prevlaka. U zavisnosti od procesa proizvodnje praha, čestice poseduju različite karakteristike koje se tiču oblika, veličine, specifične gustine, čistoće, itd. Pošto ove karakteristike imaju značajan uticaj na kvalitet i svojstva deponovanih prevlaka, potrebno je posedovati znanje o karakteristikama praha radi bolje kontrole ponašanja čestica u mlaz plazme, kako bi se proizvele prevlake očekivanih karakteristika. Prahovi imaju raznovrsne karakteristike za koje treba podesiti operativne parametre depozicije kako bi se dobile prevlake željenih osobina.