Planiranje i projektovanje velikih elektro-energetskih sistema sa posebnim akcentom na njihov uticaj na životnu sredinu - Luburić, Veselin D.; Bakrač, Saša T.; Milanović, Miško M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
U radu se analizira uticaj planiranja i projektovanja velikih elektro-energetskih sistema na životnu sredinu, kao što je Detaljni prostorni plan (DPP) postavljanja 400 kV optičkog kabla od Crnogorskog primorja do Pljevalja. To predstavlja vrlo kompleksan i multidisciplinaran posao i podrazumeva analizu niza bitnih faktora, kao i uzročno-posledičnih veza koje jedan takav sistem može proizvesti. U analizi se rukovodilo činjenicom da se radi o atipičnom primeru, s planerskog i izvedbenog aspekta nepoznatog na nacionalnom, ali i širem regionalnom nivou. Zbog toga je bilo potrebno rasvetliti posledice jednog ovakog sistema i konstrukcije, koji je specifičan po mnogo čemu, i čije se reperkusije u bližoj budućnosti tek mogu nazreti. U istraživanju su razmatrana evropska i svetska iskustva, i njihova percepcija posmatranja problema sa sličnim rešenjima u praksi.