Vibracije sistema naoružanja na besposadnom kopnenom vozilu tokom kretanja - Bui, Viet Dung; Macko, Martin; Dang, Ba Ngoc; Pham, Huu Nguyen (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen matematički model vibracija nosača naoružanja na malom besposadnom kopnenom vozilu ukupne mase do 70 kg sa naoružanjem. Konstrukcija ovih malih vozila slična je konstrukciji većih borbenih vozila: nosač je postavljen na gusenično šasijsko postolje ili postolje sa točkovima, što omogućava elevaciju i podešavanje azimuta naoružanja, a ako je omogućeno gađanje u pokretu, vibracije šasije utiču na ugaoni položaj cevi, te je isti potrebno stabilizovati. Vibracije šasije i delova nosača naoružanja nisu poželjna pojava, a rezultati simulacije vibracija pružaju projektovanje rešenja za njihovu eliminaciju. Metode: U radu su kreirani sistemi diferencijalnih jednačina koji opisuju vibracije sistema naoružanja i kretanje vozila po terenu, nakon čega je urađena simulacija vibracija u softveru u Matlab-Simulink. Dodatna ispitivanja su sprovedena u cilju merenja odstupanja ose kamere od centra mete, a rezultati eksperimenta su upoređeni sa rezultatima simulacije. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju da na vibracije sistema naoružanja na besposadnim kopnenim vozilima utiče mnogo faktora, kao što su profil terena, karakteristike guma, sistem vešanja, kao i ukupne dimenzije, raspored i masa komponenti. Eksperimentalni rezultati merenja stabilnosti kamere tokom praćenja mete odgovaraju rezultatima simulacije u softveru Matlab-Simulink. Zaključak: Sistem matematičkih diferencijalnih jednačina besposadnog kopnenog vozila i model profila terena opisuju faktore koji utiču na vibracije sistema naoružanja tokom kretanja vozila. Matematički modeli omogućavaju promenu parametara, a time i simulaciju promena ugaonog položaja cevi u različitim uslovima unosa.