Eksperimentalno određivanje površinske emisivnosti za komponente vojne opreme i poređenje sa referentnim podacima - Lazarević, Lazar; Hristov, Nebojša; Jerković, Damir; Latinkić, Darko; Bučko, Mihael (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada bio je da se ispita emisivnost materijala relevantnih za Vojsku Srbije i oceni njihova uloga u upravljanju infracrvenim potpisom i efektivnosti kamuflaže. Emisivnost je kritičan parametar koji utiče na termičku detektabilnost objekata, jer površine sa većom emisivnošću emituju više infracrvenog zračenja i samim tim postaju vidljivije za termovizijske sisteme. Metode: U ovoj studiji, vrednosti emisivnosti tekstila, drveta, metala i polimernih komponenti izmerene su termografskom metodom FLIR. Primenjeni pristup se pokazao brzim i pouzdanim, sa rezultatima koji su u skladu sa utvrđenim referentnim podacima. Rezultati: Razlike između klasa materijala bile su očigledne: tekstil i polimeri generalno pokazuju visoku emisivnost, metali imaju niže vrednosti jako zavisne od obrade površine, dok drvene komponente ostaju visoko emitivne i samim tim više izložene detekciji. Ovi rezultati potvrđuju da emisivnost zavisi od tipa materijala, završne obrade površine i premaza. Zaključak: Rezultati pružaju sveobuhvatan skup podataka za materijale relevantne za vojnu upotrebu i naglašavaju praktičnu važnost karakterizacije emisivnosti u razvoju efektivnih kamuflažnih strategija. Integrisanjem preciznih podataka o emisivnosti u modelovanje infracrvenog potpisa, postaje moguće optimizovati dizajn kamuflaže i produžiti operativnu upotrebu smanjenjem verovatnoće detekcije na bojnom polju.