Projektovanje i analiza elektromehaničkog senzora udara sa mehanizmom dejstva u svim pravcima i Holovim senzorom: senzor udara sa mehanizmom delovanja u svim pravcima - Bui, Xuan Son; Do, Van Gion; Pham, Duc Hung (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: U radu se predlaže elektromehanički senzor udara za detonaciju granate koristeći mehanizam dejstva u svim pravcima u kombinaciji sa trajnim magnetima i Holovim senzorom. Nakon eksperimentalne verifikacije, koristi se matematički model za procenu uticaja strukturalnih parametara kao što su prag aktivacije, inercijalna masa i pozicija Holovog senzora na osetljivost upaljača. Studija pruža preporuke za optimalan dizajn senzora u cilju pouzdane aktivacije pod svim uglovima udara. Metode: U studiji se koristi kombinovani pristup za rešavanje zadataka. Dinamičke jednačine mehanizma dejstva u svim pravcima rešavaju se metodom Runge-Kuta, magnetno polje se simulira softverom FEMM 4.2, a promena Holovog napona tokom vremena se analizira u cilju procene osetljivosti upaljača u uslovima udara granate. Rezultati: Rezultati pokazuju da prag aktivacije ispod 80 mV pruža pouzdano funkcionisanje pod svim uglovima udara, sa brzinom udara koja nije već od 2,5 m/s. Masa inercijalnog tela ima značajan uticaj na osetljivost, više nego masa magneta, a pozicija Holovog senzora je ključna, jer neke pozicije pružaju stabilnu osetljivost, dok druge rezultiraju lošim performansama. Zaključak: Hibridna metoda predstavljena u ovom radu efikasno proučava signal elektromehaničkog senzora udara koji kombinuje mehanizam dejstva u svim pravcima, trajne magnete i Holov senzor. Rezultati istraživanja predstavljaju koristan doprinos dizajnu senzora udara u upaljačima granata.