Analiza slobodnih vibracija poroznih funkcionalno gradiranih ploča primenom nove funkcije oblika - Billel, Rebai; Messas, Tidjani; Meradjah, Mustapha; Benali Amar, Mohammed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Ovo istraživanje uvodi novi analitički okvir za sveobuhvatno ispitivanje prirodnih karakteristika vibracija poroznih funkcionalno gradiranih (FG) ploča. Istraživanje ima za cilj kombinovanje inovativne metodologije funkcije oblika sa naprednim modelom poroznosti u okviru teorije smicajne deformacije višeg reda (eng. HSDT). Metode: Materijalne karakteristike prate raspodelu po zakonu stepena kroz debljinu, pri čemu su šupljine obuhvaćene unapređenim modelom poroznosti. Diferencijalne jednačine za ploče sa prostim oslanjanjem rešene su analitički primenom Navijeove metode. Parametarskom analizom ispituje se uticaj indeksa zakona stepena, geometrijskih odnosa i raspodele poroznosti. Rezultati: Rezultati pokazuju izuzetno slaganje sa postojećim teorijama i otkrivaju značajne zavisnosti, pri čemu i indeks zakona stepena i raspodela poroznosti imaju ključan uticaj na sopstvene frekvencije. Dobijeni su novi uvidi u njihove međusobne (spregnute) efekte na vibraciono ponašanje. Zaključak: Rad pruža fundamentalno razumevanje optimizacije dizajna poroznih FG ploča u naprednim inženjerskim primenama kao što su vazduhoplovni i konstrukcioni sistemi, gde su smanjenje mase i kontrola vibracija od ključnog značaja. Takođe nudi i praktične smernice za inženjerski dizajn i izbor materijala