Prirodna konvekcija i stvaranje entropije unutar porozne kvadratne šupljine sa neravnim vertikalnim zidovima u četiri režima zagrevanja - Mouna, Maache; Chihab Eddine, Brahmi; Nourredine, Belghar; Mahmoud, Kalfali (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Ovaj rad proučava prirodnu konvekciju unutar porozne šupljine sa neravnim vertikalnim zidovima, sa težištem na ispitivanju uticaja različitih režima zagrevanja. Model se sastoji od kvadratne šupljine sa sinusoidnim neravninama na vertikalnim zidovima. Šupljina ima kvadratni poprečni presek, a neravnine su opisane sinusoidnom talasnom funkcijom sa određenom amplitudom i talasnom dužinom. Levi vertikalni zid šupljine održava se na konstantnoj niskoj temperaturi, dok je donji zid podvrgnut različitim profilima zagrevanja, uključujući linearno, konstantno, parabolično i sinusoidno zagrevanje. Izbor ovih različitih režima zagrevanja ima za cilj da ispita kako se ponašanje prenosa toplote menja u svakom režimu. Gornji i desni zid se smatraju adijabatskim. Metode: Uticaj metoda zagrevanja i Darsijevog broja na strujanje fluida i prenos toplote pri visokom Rejnoldsovom broju analizira se numerički. Rezultati: Rezultati pokazuju da svi profili zagrevanja stvaraju različite termičke gradijente koji utiču na jačinu vrtloga i složenost strujanja. U radu se ispituje i nepovratno ponašanje sistema sa fokusom na stvaranje entropije usled prenosa toplote i viskoznog trenja, a radi procene termodinamičke efikasnosti šupljine. Zaključak: Cilj studije je da pruži sveobuhvatno razumevanje kako uslovi zagrevanja, promena permeabilnosti i konvekcija pri visokom Rejnoldsovom broju utiču na termičku i fluidnu dinamiku u poroznim šupljinama, kao i implikacije za unapređenje performansi sistema za upravljanje toplotom u praktičnim inženjerskim primenama.