Višeatributivni pristup za unapređenje procesa održavanja u remontnim zavodima u fazi okruženju tip-2 - Milovanović, Vladimir; Aleksić, Aleksandar; Nestić, Snežana; Komatina, Nikola; Sokolović, Vlada; Milenkov, Marjan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod / cilj rada: Cilj ovog istraživanja je određivanje prioriteta ključnih indikatora performansi (eng. KPI) na precizan i strukturiran način. Primenom modela odlučivanja koji se zasniva na višeatributivnoj fazi logici, operativni menadžment može identifikovati i prioritetno tretirati aktivnosti koje će u najkraćem mogućem roku poboljšati pouzdanost procesa održavanja, uz istovremeno smanjenje troškova. Metode: Relativna važnost potprocesa i vrednosti KPI procenjivana je korišćenjem unapred definisanih lingvističkih iskaza modelovanih pomoću intervalnih fazi brojeva tipa-2 (eng. IT2FNs). Ove procene su formulisane kroz okvir grupnog odlučivanja u fazi okruženju. Vektori težina određeni su pomoću fazi geometrijske sredine, dok je rangiranje KPI izvršeno primenom metode Taksonomije u kombinaciji sa IT2FNs, što predstavlja glavni naučni doprinos ovog istraživanja. Rezultati: Realni podaci prikupljeni iz jednog remontnog zavoda korišćeni su za testiranje predloženog modela. U istraživanju je uspešno modelovana neizvesnost u oceni KPI korišćenjem sedam unapred definisanih lingvističkih izraza mapiranih pomoću IT2FNs. Konzistentan vektor težina dobijen je kroz pristup fazi grupnog odlučivanja. Efikasno rangiranje KPI postignuto je kombinovanjem metode Taksonomije i IT2FNs, što je omogućilo identifikaciju najvažnijih oblasti za operativno unapređenje. Validacijom primene potvrđena je sposobnost metode da pruži jasne prioritete za unapređenje pouzdanosti uz smanjenje troškova. Zaključak: Ključni doprinosi ove studije su: (i) upotreba pravila fazi algebre sa IT2FNs za određivanje grupne korisnosti, i (ii) integracija metode Taksonomije sa IT2FNs u cilju unapređenja procesa odlučivanja.