Bojni nišan nula u kontekstu dejstva protiv bespilotnih letelica - Pemčák, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Ovaj rad razmatra optimalnu daljinu upucavanja automatske puške na savremenom bojištu. Tradicionalno, oružane snage koriste nišanska podešavanja koja usklađuju putanju projektila sa linijom nišanjenja na razdaljinama od 25 m i 300 m. Ovakva konfiguracija je pogodna za automatske puške kalibra od 7 mm do 8 mm pri dejstvu iz ležećeg stava na cilj oblika figure u prilasku. Međutim, sa sve većom upotrebom municije manjeg kalibra (5 mm do 6 mm) i razvojem pretnji na bojištu, potrebno je preispitati ovaj tradicionalni pristup. U radu se ispituje optimalna početna razdaljina upucavanja pri dejstvu kako na cljeve tipa dron tako i na standardne NATO figuralne ciljeve tipa E. Sva ispitivanja i podešavanja sprovedena su upotrebom automatske puške BREN 2 koja se koristi u Oružanim snagama Češke Republike. Metode: U radu su primenjene metode simulacije verovatnoće pogotka. Podešavanja ispitivanog naoružanja BREN 2 su ekperimentalno verifikovana. Rezultati: Verovatnoća pogotka tačkastog cilja u značajnoj meri zavisi od podešavanja daljine upucavanja nišana. Što je veće odstupanje putanje projektila od linije nišanjenja, manja je verovatnoća pogađanja cilja bez korekcije razdaljine. Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju da su pri dejstvu na male i nepravilne ciljeve kao što su bespilotne letelice daljine upucavanja između 50 m i 100 m efikasnije, pri čemu se ne narušava borbena efikasnost protiv standardnih ciljeva u obliku figure.