Kriptografija Laplasovom transformacijom za srpski jezik - Mirković, Tatjana; Ćirović, Nataša (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: U ovom radu autori su dali novu matematičku metodu kriptografije. Procedura je sprovedena za poruke napisane na srpskom jeziku, koji se sastoji od 30 fonema. Metode: Koristili smo standardni razvoj inverzne trigonometrijske funkcije u Tejlorov red. Takođe smo koristili Laplasovu transformaciju za šifrovanje početnog teksta i odgovarajuću inverznu Laplasovu transformaciju za dešifrovanje kodiranog teksta. Rezultati: Napisan je novi kriptografski algoritam za šifrovanje i dešifrovanje tekstualne poruke napisane na srpskom jeziku. Zaključak: Autori su u radu predstavili novi algoritam u kome je korišćena Laplasova transformacija za šifrovanje i dešifrovanje tekstualne poruke. Poruka je na srpskom jeziku u ćiriličnom pismu.