Primena FMECA metode za identifikaciju otkaza u vetroturbinskim sistemima - Radišić, Branislava (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
U ovom radu prikazani su potencijalni uzroci otkaza komponenti vetroturbinskog sistema koji utiču na pouzdan i efikasan rad iste. Otkazi komponenti u vetroturbinama mogu dovesti do potpunog otkaza sistema, što rezultira zastojima, smanjenom pouzdanošću i povećanim troškovima. Zarad maksimalnog iskorišćenja potencijala energije vetra, bitno je potencijalne otkaze svesti na minimun. Primenom FMECA metode (Failure mode Effects and Criticallity Analysis) utvrđene su kritične komponente vetroturbinskog sistema, čime se pruža mogućnost da se odrede prioriteti za rešavanje problema. Rezultati naglašavaju važnost održavanja i optimizacije dizajna radi smanjenja rizika od otkaza i maksimizacije iskorišćenja energije vetra. Uvod/cilj: Pouzdanost vetroturbinskih sistema igra ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnog i efikasnog snabdevanja električnom energijom iz obnovljivih izvora. Otkaz bilo koje komponente može izazvati zastoj sistema, smanjiti njegovu pouzdanost i povećati troškove eksploatacije. U tom kontekstu, važno je prepoznati i analizirati potencijalne kvarove kako bi se poboljšala celokupna pouzdanost sistema. Cilj ovog rada je analiza pouzdanosti vetroturbinskog sistema primenom FMECA metode. Fokus je na identifikaciji najkritičnijih komponenti i razumevanju uzroka i posledica njihovih otkaza, kako bi se doprinelo unapređenju projektovanja, održavanja i rada sistema. Metode: U ovom radu primenjena je metoda FMECA (Failure Modes, Effects, and Criticality Analysis), koja omogućava detaljnu procenu potencijalnih otkaza sistema, njihovih uzroka i posledica, kao i identifikaciju najkritičnijih tačaka sistema na osnovu kvantitativnih parametara. Metodologija obuhvata sledeće korake: · Identifikaciju ključnih komponenti vetroturbine, uključujući rotor, menjač, generator, sistem za upravljanje i druge podsisteme. · Definisanje mogućih načina otkaza za svaku komponentu, uz navođenje mehanizama koji mogu dovesti do kvara (habanje, pregrevanje, mehaničko oštećenje itd.). · Procenu posledica otkaza, kako na samu komponentu, tako i na celokupan rad vetroturbine. · Numeričku procenu rizika kroz dodeljivanje vrednosti za: o verovatnoća pojave potencijalnog otkaza (R1), o značaj potencijalnog otkaza (R2) i o verovatnoća otkrivanja otkaza i sprečavanje njegovog ispoljavanja (R3). · Izračunavanje nivoa kritičnosti (R) korišćenjem izraza · Rangiranje komponenti prema R vrednostima, radi identifikacije onih koje najviše ugrožavaju pouzdanost sistema i zahtevaju prioritetno praćenje ili optimizaciju. Rezultati: Rezultati FMECA analize pokazali su da su najkritičnije komponente vetroturbinskog sistema: 1. Menjač – najviši nivo kritičnosti (R vrednost), jer otkaz menjača može dovesti do potpunog zastoja sistema i iziskuje skupe popravke. 2. Generator – visoka ozbiljnost otkaza i srednji nivo mogućnosti otkrivanja problema. 3. Sistem za upravljanje vetroturbinom – iako su otkazi ređi, posledice mogu biti ozbiljne zbog gubitka kontrole nad turbinom. Na osnovu analize, komponente su svrstane u prioritete održavanja i praćenja, s ciljem pravovremene detekcije potencijalnih kvarova i prevencije havarija. Zaključak: FMECA metoda se pokazala kao efikasno sredstvo za identifikaciju i rangiranje potencijalno kritičnih komponenti vetroturbinskog sistema. Rezultati ukazuju na to da menjač, generator i sistem za upravljanje predstavljaju najosetljivije tačke sistema. Njihovo preventivno održavanje, uz uvođenje sistema za praćenje stanja i unapređenje dizajna, može značajno povećati pouzdanost i smanjiti operativne troškove. Ova analiza može poslužiti kao osnova za unapređenje strategija održavanja i povećanje efikasnosti rada vetroparkova.