Neka razmatranja o termodinamici kvantne mehanike na krug i Kaluža–Klajn modeli - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Kvantna mehanika na krugu je istražena i primenjena na Kaluza-Klajn model sa kompaktifikovanom dimenzijom. Metode: Korišćene su metode kvantne mehanike i statističke mehanike. Takođe, razmatran je Kaluza-Klein model igračke kompaktne dimenzije. Rezultati: Rezultujuća particiona funkcija se može proceniti u zatvorenom obliku, dajući posebnu funkciju. Predstavlja fazni prelaz u zavisnosti od geometrije. Kada se koristi u modelu Kaluza-Klajn, pokazuje fazni prelaz regulisan poluprečnikom kruga, a prelaz nestaje kada je poluprečnik beskonačan, odnosno u ravnom prostoru. Zaključak: Kvantna mehanika na krugu pokazuje mnoge neobične karakteristike. Nivoi energije su odvojeni usled geometrije, nasuprot konfiguracionom prostoru prave linije. Predstavlja fazni prelaz u zavisnosti od radijusa kruga, takođe kada je isti ugrađen u Kaluza-Klajn model. Ova karakteristika nestaje kada poluprečnik postane beskonačan, u ravnom prostoru.