Karakteristike zaklanjanja lasera i emisije infracrvenog zračenja dimne smeše na bazi crvenog fosfora i legure Mg-Al - Pham, Dinh Thang; Phan, Duc Nhan; Nguyen, Trung Toan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/Cilj: Sposobnost prigušivanja laserskog zračenja i emisije infracrvenog zračenja predstavlja jednu od ključnih karakteristika koje utiču na kamuflažnu efikasnost multispektralnih dimnih zavesa na bojnom polju. Ovaj rad ispituje uticaje sadržaja crvenog fosfora i legure Mg-Al, početne mase dimnog sastava i relativne vlažnosti vazduha na karakteristike zaklanjanja dimnog oblaka, uključujući stepen prigušenja lasera, masu koeficijenta ekstinkcije, faktor efikasnosti generisanja aerosola i faktor kvaliteta. Takođe, u radu su analizirane i osobine infracrvenog zračenja dimnih zavesa na bazi crvenog fosfora i legura Mg-Al (RP/Mg-Al). Metode: Prigušenje laserskog zračenja određivano je upoređivanjem početne snage lasera sa snagom izmerenom nakon prolaska kroz dimnu zavesu. Kroz ispitnu komoru emitovan je kontinuirani laser talasne dužine 1,064 µm i izlazne snage 11,0 mW, a snaga je merena pomoću laserskog merača snage. Infracrvene osobine dimnih oblaka analizirane su spektralnim radiometrom SR-5000N u opsegu talasnih dužina od 2,5 do 14,0 µm. Rezultati: Rezultati pokazuju da povećanje sadržaja crvenog fosfora, mase uzoraka i relativne vlažnosti vazduha poboljšava karakteristike laserskog zaklanjanja. Za komoru dimnog oblaka zapremine 1 m³, procenjene optimalne mase uzorka su 3,25 g i 2,30 g pri nivoima relativne vlažnosti od 65% i 90%. Takođe, povećanjem sadržaja legure Mg-Al povećava se emisija infracrvenog zračenja u β opsegu (3–5 μm), dok emisija u γ opsegu (8–14 μm) opada. Zaključak: Karakteristike zaklanjanja lasera dimnih smeša na bazi RP/Mg-Al mogu se efikasno kontrolisati optimizacijom sadržaja RP/Mg-Al i nivoa relativne vlažnosti. Takođe, smeše na bazi RP/Mg-Al pokazuju izražene karakteristike infracrvenog zračenja koje su takođe pod uticajem sadržaja crvenog fosfora i legure Mg-Al. Težište budućih istraživanja bi trebalo biti usmereno na ispitivanje karakteristika zaklanjanja smeša na bazi RP/Mg-Al u bliskom i dalekom infracrvenom opsegu.