Izbor 3D štampača za spojlere trkačkih automobila korišćenjem modela , Entropy – CRADIS“ - Ranjan, Rajeev; Rajak, Sonu; Chatterjee, Prasenjit (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Cilj ovog istraživanja je da identifikuje najprikladniji 3D štammpač za proizvodnju spojlera za trkačke automobile. Metode: Šesnaest različitih 3D štampača je evaluirano na osnovu osam kriterijuma izbora, uključujući zapreminu štampe, maksimalnu brzinu štampe, debljinu sloja, broj ekstrudera, cenu mašine, cenu filamenta kod proizvođača, maksimalnu temperaturu ekstrudera i maksimalnu temperaturu radne površine. Težine kriterijuma su određene korišćenjem metode Entropy, dok je metoda kompromisnog rangiranja alternativa prema udaljenosti od idealnog rešenja (eng. CRADIS) primenjena za rangiranje mašina i pronalaženje najbolje opcije za proizvodnju spojlera. Za validaciju rezultata sprovedena je analiza osetljivosti korišćenjem različitih metoda. Rezultati: Ultimaker 2 je identifikovan kao najprikladniji 3D štampač, sledi Delta Non-Turbo WASP 2040, dok UP Plus 2 zauzima najnižu poziciju. Zaključak: Korišćenjem metoda Entropy i CRADIS, Ultimaker 2 je identifikovan kao 3D štampač sa najboljim performansama. Sledi Delta Non-Turbo WASP 2040, dok je UP Plus 2 rangiran kao najmanje pogodan. Različite višekriterijumske metode odlučivanja (MCDM) su primenjene za poređenje performansi i analizu osetljivosti, dok je Spirmanov koeficijent korelacije rangova korišćen za procenu korelacije između različitih metoda odlučivanja.