Komandno-kontrolni informacioni sistemi za vojne primene - Todorović, Branislav; Vasić, Zoran; Ostojić, Andrija; Sretenov, Saša; Kopta, Aleksandar; Lazović, Aleksandar; Paunović, Lazar; Đilas, Veljko; Delić, Miloš; Delić, Mirko (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/циљ: Командно-контролни информациони систем (ККИС) јесте технички систем дизајниран да обезбеди потребне информације доносиоцима одлука за планирање, координацију и управљање операцијама. Састоји се од хардвера и софтвера, а укључује специјализовани скуп алата и процеса, који имају за циљ да обезбеде благовремен и тачан проток информација. Може бити намењен за војну примену, јавну безбедност и корпоративно управљање. У раду је представљен историјски развој војних ККИС. Наведени су примери модерних ККИС неких технолошки развијених земаља, као што су САД (НАТО), Руска Федерација, НР Кина, Индија, Велика Британија, Француска и Израел.