Teorija smicajne deformacije višeg reda sa četiri nepoznate za analizu savijanja S-FGM ploča - Djidar, Fatima Zohra; Hebali, Habib (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Ploče od sigmoidno funkcionalno gradijentno raspoređenih materijala (S-FGM) ispitane su na savijanje pomoću teorije smicajne deformacije višeg reda sa četiri promenljive. Predstavljena teorija jednostavno smanjuje broj nepoznatih funkcija sa pet na četiri u odnosu na druge teorije koje se bave smicajnom deformacijom. Takođe, ne zahteva faktore korekcije smicanja i zadovoljava uslov da ne postoje smicajni naponi na gornjoj i donjoj površini ploče, budući da smicanje varira u obliku parabole kroz debljinu ploče. Jednačine ravnoteže ove teorije izvedene su iz principa virtuelnog rada i rešavaju se pomoću Navijeovog rešenja. Na osnovu zakona snage, materijali ove S-FGM ploče raspoređeni su po zapreminskim udelima konstituenata, a njihova svojstva se postepeno menjaju po dubini. Ova analitička studija dala je veoma zadovoljavajuće rezultate, a poređenje njenih numeričkih rezultata i onih dobijenih pomoću klasične teorije ploča (CPT) i teorija smicajne deformacije višeg reda (HSDTs) ukazalo je na jednostavnost, tačnost i pouzdanost ove teorije u analizi ponašanja debelih S-FGM ploča pri statičkom savijanju. Metode: Predstavljena je teorija smicajne deformacije sa četiri promenljive kojom se određuju naponi i pomeranja u jednostavno oslonjenoj ploči od funkcionalno gradijentno raspoređenih materijala (S-FGM). Jednačine ravnoteže i graničnih uslova dobijene su iz principa virtuelnog rada. Navijeov metod je zatim primenjen u rešavanju jednačina ravnoteže. Rezultati ove nove teorije poređeni su sa rešenjima drugih teorija (CPT, HSDT). Rezultati: Poređenje ove prerađene teorije i Redijeve teorije (HSDT) takođe je pokazalo da su deformacije i naponi ovih teorija gotovo identični, dok klasična teorija ploča potcenjuje defleksiju ovakvih ploča. Zaključak: Izračunati različiti naponi i bezdimenzionalna pomeranja jasno pokazuju efikasnost i tačnost predstavljene teorije pri proučavanju statičkih ponašanja jednostavno oslonjenih S-FGM ploča.