Strateški okvir za izbor naprednih PVO sistema: uvidi iz zemlje u razvoju: Hibridni MCDM okvir za izbor raketnih sistema - Ali, Yousaf (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj:Danas svaka država pokušava da unapredi svoj sistem odbrane nabavkom novih tehnologija. Jednuod najvažnijih komponenti sistema odbrane predstavljasistem protivvazduhoplovne odbrane (PVO)koji obuhvata lovačkeavione, bespilotne letelice, 3D radare, borbena komandna vozila i raketne sisteme.Raketni sistem je postao najvažnija komponenta sistema PVO širom sveta. Usled ograničenih sredstava i slabe ekonomije, zemlje u razvoju imaju poteškoće da nabave PVO sistem koji odgovara njihovim resursima i ekonomskim mogućno stima. Svrha ovog istraživačkog rada jeste da prouči potrebe i ciljevesistema odbrane vazduhoplovnih snaga Pakistana, kao i da predložinajbolji raketni sistem koji bipoboljšao postojeći PVO sistem.Metode: Hibridna metodologija višekriterijumskog odlučivanja (MCDM), metod a DEMATELi metoda analitičkoghijerarhijskogproce sa (AHP) korišćene su za procenu faktora koji utiču na raketni sistem, kao i za izbor najboljeg raketnog sistema za Pakistan. Rezultati:Ukazano jeda je za PVO Pakistana najpogodniji raketni sistem S-400, a zatim THAAD i S-300, koji mogu da zadovolje trenutne bezbednosne potrebe zemlje.Zaključak:Zaključeno jeda sposobnost preciznog gađanja ciljeva, domet i manevarske sposobnosti predstavljaju vodeće faktore koji imaju značajniju ulogu u sistemu PVO Pakistana. Ovo istraživanje je prvo takve vrste koje koristi pristup DEMATEL-AHPza procenu sistema PVO u zemlji u razvoju kao što je Pakistan.