Korišćenje metode krajnjih elemenata radi razvijanja novog modela za predviđanje pritiska pucanja pravolinijskog defekta u korodiranim cevima popravljenim lepljenjom kompozitnom zakrpom - Metehri, Aicha; Mechab, Belaïd; Bachir Bouiadjra (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/сврха: Овај рад има за циљ стварање новог модела који предвиђа притисак пуцања правих мана под унутрашњим притиском у кородираним цевима које су поправљене спојеним композитним омотачем. Методе: Геометријски аспекти су утицали на перформансе поправке. Понашање композитног закрпа снажно зависи од неколико параметара, као што су величина цеви, величина дефекта, број композитног слоја, оријентација слоја, својства композита и дебљина лепка. Анализирани су ефекти свих ових параметара на ефикасност поправке. Резултати: Добијени резултати су показали да композитни омотач смањује концентрацију напрезања узроковану корозионим дефектом, што побољшава дуготрајну трајност цеви. Закључак: Поређење између новог аналитички развијеног модела и прорачуна коначних елемената (ФЕ) показало је добро слагање за поправљену кородирану цев.