Uklanjanje osnovnih tekstilnih boja iz vode pomoću prirodnog i modifikovanog alžirskog zeolita: studije iz kinetike, termodinamike i ravnotežnih stanja - Belgaid, Nassima; Menani, Mohamed Redha; Bouhidel, Kamel Eddine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Alžirski prirodni zeolit (označen kao NZ) modifikovan je hlorovodoničnom kiselinom (označeno kao HZ) i rastvorom natrijum hidroksida (označeno kao NaZ). Rezultati KSRF pokazuju da je SiO2 dominantan mineral za tri zeolita. KSRD analiza je otkrila da se NZ prvenstveno sastoji od mordenita, a zatim od šabazita i manjih količina kvarca. MEB-EDKS rezultati su pokazali male varijacije u sadržaju Si i Al za HZ i NaZ, bez značajnih promena u strukturi jezgra zeolita. Ova studija je imala za cilj da proceni uticaj kiselinske i alkalne modifikacije na uklanjanje dve katjonske tekstilne boje (BR46 i BI13) iz vodenih rastvora. Početna koncentracija boje, vreme kontakta i pH su proučavani u šaržnom sistemu. Adsorpcioni kapaciteti NZ, NaZ i HZ su se povećavali sa dužim kontaktnim vremenom, većim početnim koncentracijama i povišenim temperaturama. Stanje ravnoteže je brzo postignuto i moglo se opisati korišćenjem kinetičkog modela pseudo-drugog reda. Model Freundlishove izoterme je dobro pristajao za proces adsorpcije. Procenat uklanjanja je bio najveći za NaZ, dostižući 97,62% za BR46 i 98,97% za BI13. Najniži procenti uklanjanja zabeleženi su pri pH= 8 za HZ i pH=10 za NZ i NaZ. Proces adsorpcije je bio spontan i endotermičan.