Novi intuistički rasplinuti FMEA okvir sa Dombi agregacijom za kvalitet usluge u industriji 4.0 – primena u visokom obrazovanju - Biswas, Sanjib; Biswas, Biplab (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Квалитет услуга високог образовања (ХСК) је једна од истакнутих области редефинисаних у И4, која намеће многе изазове високошколским установама (ВШУ). У овом контексту, овај рад има за циљ да испуни два циља: а) да развије нови оквир за процену ризика за анализу начина и ефеката отказа (ФМЕА) користећи интуиционистички расплинути скуп (ИФС); б) да процени потенцијалне факторе ризика или неуспехе са којима се суочавају ВШУ у пружању супериорног ХСК у Индустрији 4.0 (И4). Овај рад користи модел доношења одлука са више критеријума (МЦДМ), као што је поређења између рангираних критеријума (ЦОБРАЦ), са Домби агрегацијом заснованом на ИФС-у за групно доношење одлука, да би се развило ново проширење ФМЕА оквира. Овај рад предлаже иновативан приступ уграђивањем додатне димензије у класични ФМЕА модел, као што је неухватљивост. Режими квара (ФМ) се идентификују са становишта ХСК атрибута. Након тога, овај рад испитује валидност исхода упоређивањем неколико МЦДМ модела и анализом осетљивости. На основу мишљења 23 стручњака, досадашњи рад открива доминацију фактора ризика, као што су етичка забринутост (ФМ-9), инфраструктурна ограничења (ФМ-2) и недостатак средстава (ФМ-6). Студија која је у току пружа неколико новина, као што је проширење ФМЕА са додатном димензијом и ИФС-Домби агрегација, користећи ЦОБРАЦ модел за ФМЕА, и иновативни приступ процени ризика за ХСК, који су корисни за доносиоце одлука и истраживаче. Kvalitet usluga visokog obrazovanja (HSK) je jedna od istaknutih oblasti redefinisanih u I4, koja nameće mnoge izazove visokoškolskim ustanovama (VŠU). U ovom kontekstu, ovaj rad ima za cilj da ispuni dva cilja: a) da razvije novi okvir za procenu rizika za analizu načina i efekata otkaza (FMEA) koristeći intuicionistički rasplinuti skup (IFS); b) da proceni potencijalne faktore rizika ili neuspehe sa kojima se suočavaju VŠU u pružanju superiornog HSK u Industriji 4.0 (I4). Ovaj rad koristi model donošenja odluka sa više kriterijuma (MCDM), kao što je poređenja između rangiranih kriterijuma (COBRAC), sa Dombi agregacijom zasnovanom na IFS-u za grupno donošenje odluka, da bi se razvilo novo proširenje FMEA okvira. Ovaj rad predlaže inovativan pristup ugrađivanjem dodatne dimenzije u klasični FMEA model, kao što je neuhvatljivost. Režimi kvara (FM) se identifikuju sa stanovišta HSK atributa. Nakon toga, ovaj rad ispituje validnost ishoda upoređivanjem nekoliko MCDM modela i analizom osetljivosti. Na osnovu mišljenja 23 stručnjaka, dosadašnji rad otkriva dominaciju faktora rizika, kao što su etička zabrinutost (FM-9), infrastrukturna ograničenja (FM-2) i nedostatak sredstava (FM-6). Studija koja je u toku pruža nekoliko novina, kao što je proširenje FMEA sa dodatnom dimenzijom i IFS-Dombi agregacija, koristeći COBRAC model za FMEA, i inovativni pristup proceni rizika za HSK, koji su korisni za donosioce odluka i istraživače.