Procena uticaja gradskih otpadnih voda na životnu sredinu i kapacitet prečišćavanja aktiviranog mulja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u gradu Saidi na severozapadu Alžira tokom Kurban-bajrama - Zairi, Souad; Meddah, Boumediene; Slimani, Miloud; Rahmani, Asmaa (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Klanje stoke tokom Kurban-bajrama dovodi do stvaranja velikih količina otpadne vode bogate organskim zagađivačima. Međutim, specifični uticaj ovih komunalnih otpadnih voda na kvalitet vode još nije dovoljno istražen. Cilj ove studije jeste da proceni kontaminaciju zagađivačima koji se ispuštaju u dolinu Saide tokom Kurban-bajrama, kao i da proceni kapacitet prečišćavanja aktiviranog mulja lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (wastewater treatment plant -WWTP). Metode: Uzorci vode su prikupljani sa različitih mesta u kanalizacionom sistemu tokom različitih delova dana za vreme održavanjaKurban-bajrama 2017, 2018. i 2019. godine. Analizirano je nekoliko fizičko-hemijskih parametara kao što su temperatura, pH vrednost, električna provodljivost, hemijska potrošnja kiseonika (chemical oxygen demand – COD), petodnevna biohemijska potrošnja kiseonika (biochemical oxygen demand –BOD₅), ukupne suspendovane čestice, amonijak, nitrati, nitriti i fosfor. Izmereni nivoi zagađenosti upoređeni su sa alžirskim zakonskim standardima kako bi se utvrdilo da li i u kolikoj meri odstupaju od njih. Rezultati: Analize su pokazale da nivo zagađenosti naglo raste tokom jutra, a postepeno se smanjuje tokom večeri. Veliki sadržaj zagađivača iz otpadnih voda nakon klanja znatno je umanjio kvalitet vode u reci Saide. Indeks organskog zagađenja klasifikuje ove otpadne vode kao izuzetno zagađene. Prekomerni unos organskih materija i nutrijenata doveo je do smanjivanja količine kiseonika i do rizika od cvetanja vode. Zaključak: Ispuštanje neprečišćene otpadne vode od klanja stoke predstavlja ozbiljan rizik po životnu sredinu i javno zdravlje. Poboljšavanje strategija upravljanja otpadnim vodama tokom Kurban-bajrama, unapređivanje procesa prečišćavanja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Saidi, kao i sprovođenje strogih propisa u zaštiti životne sredine od suštinske su važnosti za smanjenje ovih negativnih uticaja.