Ispitivanje uticaja različitih oblika snabdevanja na kvalitet površinskih voda - Chibane, Hocine; Menani, Mohamed Redha (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: S rastom populacije i širenjem industrije rezervoari površinskih slatkih voda, kao što su brane, postaju sve značajniji zbog svoje pristupačnosti i lakoće prerade. Međutim, kvalitet ovih vodoizvorišta postaje sve lošiji, pre svega zbog ispuštanja komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Proliferacija ekstenzivnog cvetanja algi dovela je do značajnih problema u održavanju kvaliteta pijaće vode, kao i do zabrinutosti za javno zdravlje. Ova studija bavi se uticajem različitih izvora vode na fizičko-hemijski kvalitet vode u jednoj brani u Alžiru tokom četiri godišnja doba (decembar 2020 – oktobar 2021), a ispituje i faktore koji utiču na pojavu cvetanja cijanobakterija kako bi se bolje razumeo i kontrolisao njihov prekomerni rast. Metode: Fizičko-hemijska svojstva vode u brani, kao i sastav algi u njoj, analizirani su na mesečnom nivou kako bi se odredili izvori nutrijenata i faktori životne sredine koji utiču na širenje cijanobakterija. Rezultati: Analiza je pokazala da su vodotok Timgada i dolina Reboua značajni izvori obogaćivanja hranljivim materijama. Visoke temperature i visoka zasićenost vode hranljivim materijama (naročito ukupnim fosforom) u brani Timgad olakšavaju širenje plavozelenih algi. Pri tome, ograničeni sadržaj azota podstiče dominaciju azotofiksirajućih cijanobakterija kao što su Aphanizomenon i Oscillatoria. Takođe, u studija se ističe da spori tok Timgada bogatog hranljivim materijama predstavlja pogodnu sredinu za rast cijanobakterija. Zaključak: Dotok hranljivih materija, temperatura i hidrološki uslovi znatno utiču na cvetanje cijanobakterija. Poznavanje ovih faktora od suštinske je važnosti za primenu efikasnih strategija upravljanja vodom kako bi se smanjila proliferacija algi i zaštitio kvalitet slatkih voda.