Primena različitog hardvera i softvera u konceptu digitalne obuke i selekcije pilota - Knežević, Aleksandar Z.; Bukvić, Aleksandar G.; Krstić, Branimir B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U mnogim vojnim vazduhoplovstvima, kao i civilnim vazduhoplovnim organizacijama koje koriste ili poseduju školske avione opremljene digitalnim kabinskim prostorom, podrazumeva se upotreba sredstava za obuku kao što su trenažeri i sumulatori različitog profila. Posebna pažnja pridaje se odnosu broja časova provedenih u obuci na avionu i broja časova na simulatoru. Ovaj pristup u obuci u stručnim krugovima i javnosti poznat je kao Živa virtuelna konstruktivna. Za sva ostala nastavna sredstva koja se koriste u svrhu pripreme za obuku nije posebno istražena metodologija niti obim njihove upotrebe. Metode: Upotreba uređaja za praćenje pokreta oka u sprezi sa trenažerom određenog stepena vernosti istražena je pomoću naprednih statističkih analiza kako bi se došlo do referentnog šablona osmatranja instrumenata koji bi služio za obuku pilota i selekciju kandidata za pilote. Rezultati: U okviru istraživanja predloženog koncepta detaljno je opisana primena trenažera i nastavnih sredstava različitog profila, koja imaju značajan uticaj na kvalitet implementacije digitalnog kabinskog prostora u obuci kadeta-pilota. Zaključak: S obzirom na to da se na Vojnoj akademiji obrazuju kadeti-piloti koji svoju obuku nastavljaju u letačkim jedinicama Vojske Srbije (VS), vrlo je važno da se u toku perioda provedenog na školovanju izvrši njihova kvalitetna teorijska priprema.