Komparativna studija modela turbulencije za predviđanje aerodinamičkog otpora kod projektila stabilizovanog rotacijom oko uzdužne ose - Nguyen, Quang Tuan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U ovom istraživanju analiziran je uticaj različitih modela turbulencije na predviđanje aerodinamičkog otpora generičkog projektila stabilizovanog rotacijom oko uzdužne ose. Modeli turbulencije koji su odabrani za istraživanje bili su Spalart-Allmaras-ov model sa jednom jednačinom, kao i modeli sa dve jednačine: Standard k-ε, Realizable k-ε, Standard k-ω i SST k-ω. Za studiju je odabran specijalni snajperski metak M118. Metode: Urađena je numerička simulacija strujanja oko projektila pomoću RANS jednačina integrisanih u softveru ANSYS Fluent sa različitim modelima turbulencije. Numerička simulacija je izvedena za različite brojeve Maha radi proučavanja uticaja modela turbulencije na predviđanje aerodinamičkog otpora projektila. Rezultati proračuna upoređeni su sa dostupnim eksperimentalnim podacima radi procene modela turbulencije. Rezultati: Pokazano je da modeli turbulencije imaju značajan uticaj na rezultate numeričke simulacije. Spalart-Allmaras-ov model turbulencije pokazao se bolji od drugih modela u režimu podzvučnog strujanja, dok su modeli Realizable k-ε i SST k-ω efikasnijiod drugih modela u režimu supersoničnog strujanja. Zaključak: Računarska dinamika fluida je moćan alat za analizu aerodinamike tela u letu. Strujanje oko tela u letu može se precizno ispitati pomoću odgovarajućeg izbora modela turbulencije. Kod tipova generičkih projektila, sa oživalno-cilindričnim i delimično konusnim zadnjim delom (boat tail), model Spalart-Allmaras je pogodan za podzvučni režim strujanja, dok su, s druge strane, modeli Standard k-ω, Realizable k-ε i SST k-ω pogodniji za režim nadzvučnog strujanja.