Primena metoda individualnog odlučivanja AH i PROMETHEE II i metode grupnog odlučivanja Condorcet pri izboru višenamenskog oklopnog borbenog vozila točkaša - Živković, Miša D.; Božanić, Darko I.; Suknović, Milija M.; Delibašić, Boris V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Oklopna borbena vozila točkaši su sve prisutniji u savremenim oružanim sukobima, naročito u operacijama protiv asimetričnih pretnji. Tržište ovih vozila je u konstantnom porastu u svetu, što je odraz njihove primene u širokom spektru misija i zadataka oružanih snaga. Postojanje brojnih modela oklopnih vozila točkaša različitih tehničkih i eksploatacionih karakteristika, sa mogućnošću prilagođavanja specifičnim potrebama, dodatno otežava izbor najpogodnije alternative. U radu je predstavljen slučaj rešavanja problema izbora najpogodnijeg višenamenskog oklopnog vozila točkaša srednje klase i formule pogona 4x4. Izabrana je jedna od četiri ponuđene alternative, primenom metoda individualnog i grupnog višekriterijumskog odlučivanja. Metode: Primenjene su metode višekriterijumskog odlučivanja pri rešavanju problema iz oblasti složenih borbenih sistema. Eksperti iz oblasti taktike sa sistemima naoružanja su primenom metoda AHP (Analytic Hierarchy Process) i PROMETHEE II (Preference Ranking Organization Method for Enrichment Evaluations II) izvršili rangiranje alternativa u skladu sa definisanim kriterijumima. Rezultati dobijeni individualnim odlučivanjem podvrgnuti su metodi grupnog odlučivanja Condorcet radi donošenja konačne odluke o optimalnom rešenju. Rezultati: Izabrano je najopogodnije vozilo u skladu sa definisanim kriterijumima. Zaključak: Rešenje problema podrazumeva uzimanje u obzir stavova vojnih eksperata u pogledu optimizacije više kriterijuma radi obezbeđenja vozila najboljih performansi pogodnog za upotrebu u različitim misijama. Izbor višenamenskog oklopnog borbenog vozila točkaša je kompleksan proces na koji utiču brojni faktori koje nije moguće analizirati objektivno bez primene adekvatnih matematičkih modela.