Standardizacija za 5G tehnologiju: uticaj na vojne komunikacije i ostale oblasti - Miličević, Zoran M.; Bojković, Zoran S.; Bojković, Nataša S.; Živojinović, Tanja M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Ovaj pregledni rad bavi se procesom standardizacije za tehnologiju pete generacije (5G) i njenim uticajem na vojne komunikacije i ostale oblasti. Metode: Dominantne metode kao što su analiza i sinteza korišćene su za razmatranje ključnih aspekata procesa evolucije standardizacije 5G kroz prezentacije uloga različitih standardnih izdanja Projekta partnerstva treće generacije (3GPP) i njegove implementacije i upotrebe u okruženju vojnih komunikacionih mreža. Rezultati: Predstavljene su pozadina i ključne oblasti u evoluciji 5G. Takođe, diskutuje se o standardizaciji 5G i vojnim pitanjima i izazovima. Zaključak: Standardizacija za 5G i 6G okruženje u nastajanju izuzetno je složena i veoma inovativna i mora zadovoljiti mnoge zahteve industrije i društva koji se brzo razvijaju. Organizacije za razvoj standarda, industrija i akademska zajednica moraju da sarađuju na standardizaciji kako bi se olakšala interoperabilnost širom sveta. U radu su navedene funkcionalnosti standardizacije i nastojanja da se poboljšaju performanse 5G sistema, kao i njegov uticaj na vojne komunikacije i usluge. Analizirane su oblasti velikih poboljšanja za postojeće funkcije i proširenja na nove slučajeve upotrebe u industriji, kao i za vojnu upotrebu kroz izdanja 3GPP, počevši od izdanja 15 kao 5G Osnova, preko 16 i 17 kao 5G Razvoj, pa naviše do 18 i 19 kao 5G Napredni koji prethode predstojećem izdanju 20 i početnoj 6G mreži čije se lansiranje očekuje do kraja ove decenije.