Детекција симптома изазваних коришћењем симулатора заснована на електрогастрографском сигналу уз примену дискретне трансформације таласићима и машинског учења: студија случаја - Tanasković, Ilija V.; Popović, Nenad B.; Sodnik, Jaka J.; Tomažič, Sašo J.; Miljković, Nadica S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/циљ: Примена виртуелне реалности (ВР) и симулатора пружа исплатив и интуитиван приступ војној обуци. Међутим, могућност појаве мучнине, која је изазвана коришћењем симулатора (симптома мучнине – СМ), ограничава њихову ширу примену. Методе: Ово истраживање уводи објективне параметре за детекцију СМ, коришћењем троканалног електрогастрограма (ЕГГ) снимљеног на једном испитанику, и процењује независност и линеарну корелацију за одговарајући избор једног канала. Примењена је дискретна трансформација таласићима (ДТТ) са три нивоа на изабрани ЕГГ канал, како би се идентификовала кључна обележја која указују на поремећај рада желуца. Поред тога, евалуиран је опоравак након СМ, настао услед коришћења ВР, а анализирана је и примена машинског учења (МУ) без надгледања за сегментацију ЕГГ на основни сегмент и сегмент током СМ, коришћењем претходно идентификованих обележја од значаја. Резултати и дискусија: Анализа показује да нема значајних разлика између три ЕГГ канала, као и умерену до ниску линеарну корелацију између парова канала. Избор обележја сугерише да се применом средње квадратне вредности амплитуде, као и максималне и просечне вредности спектралне густине снаге (СГС), израчунате на свим ДТТ кое- фицијентима, успешно детектује СМ, док примена доми- нантне скале ЕГГ није указала на присуство СМ ни за један ниво декомпозиције. Поред тога, показано је да се знаци опоравка појављују приближно 8 минута након првог ВР искуства, што указује на то да се више ВР сесија може спровести истог дана, односно да је интензивна ВР обука могућа. Закључак: Примена МУ без надгледања има потенцијал у идентификацији ЕГГ сегмената током СМ уз издвајање обележја заснованих на ДТТ, нудећи нови приступ у превен- цији појаве СМ у војној обуци заснованој на ВР, као и другим областима повезаним са ВР технологијом.