Uticaj sedimentnih aditiva na mehaničko ponašanje betona armiranog vlaknima u agresivnim sredinama - Goudih, Louafi; Sellaf, Hamid; Balegh, Benamar; Meksi, Ali; Hadj Mostefa, Adda; Dahamni, Mohamed Elamine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Materijali koji zamenjuju cement (Supplementary Cementitious Materials, SCM) sve češće se dodaju betonu u graditeljstvu zbog svoje sposobnosti da poboljšavaju mehanička svojstva betona, kao i zbog održivosti životne sredine. U ovoj studiji ispitane su mogućnosti korišćenja otpadnih materijala – mermernog praha (MP) i sedimenata nastalih pri građenju brana (DS), kao delimične zamene za cement u samozbijajućem betonu (Self-compacting Concrete, SCC). Primarni ciljevi bili su recikliranje ovih otpadnih materijala i procena trajnosti i čvrstoće samozbijajućeg betona izloženog hemijski agresivnom okruženju. Metode: U ovom istraživanju cement je bio delimično zamenjen sa 40% MP, 40% DS i kombinacijom 20% MP i 20% DS. Performanse betona su ispitane testovima čvrstoće pri pritisku tokom 28 dana. Trajnost je ispitivana izlaganjem betona hemijskoj agresiji rastvora hlorovodonične kiseline (HCl), sumporne kiseline (H₂SO₄) kao i natrijum sulfata (Na₂SO₄). Takođe, vršeno je merenje gubitka mase usled ovog izlaganja hemikalijama. Rezultati: Beton sa sadržajem MP pokazao je čvrstoću pri pritisku sličnu onoj koju ima kontrolni beton, postižući 37,61 MRa za 28 dana, dok je beton sa DS imao manju čvrstoću (31,81 MRa), a veću otpornost na hlorovodoničnu kiselinu (ML=38,78%) u poređenju sa betonom sa MP (ML=40,74%). Pri tome su svi uzorci betona imali dobru otpornost na sumpornu kiselinu zbog formiranja ekspanzivnog etringita koji štiti beton od dalje degradacije. Zaključak: Rezultati su ukazali da su i mermerni prah i sediment brana mogući kao dopunski materijali za poboljšavanje mehaničkih osobina i trajnosti samozbijajućeg betona. Pokazano je da beton sa mermernim prahom ima superiornu čvrstoću, dok je sediment dobijen građenjem brana doprineo poboljšanju otpornosti na kiseline. Kombinacija ovih materijala nudi održivo rešenje za betone izložene agresivnim sredinama.