Uticaj otpadnog gumenog granulata na mehaničke performanse maltera od drobljenog peska i sedimenta - Hadj Mostefa, Adda; Balegh, Benamar; Sellaf, Hamid; Dahamni, Mohamed Elamine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Potrošnja prirodnog peska u Alžiru je velika zbog njegove široke upotrebe u malterima, dok sedimenti i gumeni otpad predstavljaju značajan ekološki i društveni problem. Ova studija istražuje uticaj korišćenja gumenog otpada u malterima pomešanog sa drobljenim peskom i sedimentima. Osnovni cilj bio je da se izvrši valorizacija čestica drobljenog peska putem fizičkog i mehaničkog ispitivanja, kao i da se proceni njihov potencijal da zamene prirodni pesak u mešavinama maltera. Metode: Eksperimentalnim putem proučavan je uticaj delimične i potpune zamene sedimenata česticama drobljenog peska u mešavinama maltera. One su pripremljene u različitim odnosima sedimenta i drobljenog peska (10%, 25%, 35%, 50% i 100%) kako bi se ispitao njihov uticaj na fizička i mehanička svojstva. Takođe, analizirani su efekti dodavanja 2%, 4% i 6% gumenog granulata optimalnom malteru. Izvršena su različita ispitivanja, uključujući testiranja čvrstoće, čvrstoće na savijanje i brzine ultrazvučnog impulsa radi procene performansi mešavina. Rezultati: Pokazano je da zamena sedimenta drobljenim peskom poboljšava svojstva čvrstoće maltera, naročito zbog boljeg pakovanja čestica. Malter sa 65 tež% sedimenta i 35 tež% drobljenog peska ispoljio je svojstva slična referentnom malteru. Dodavanje gumenog otpada povećalo je stišljivost, ali i poboljšalo mehanička svojstva kada se koristio umereno. Brzina ultrazvučnog impulsa opala je sa većim sadržajem drobljenog peska, a poroznost mešavina se smanjila. Zaključak: Čestice drobljenog peska i sedimenata su efekasna veziva za malter koja obezbeđuju dobre performanse i poboljšavaju čvrstoću. Efikasnost ovih materijala zavisi od njihove morfologije i porekla. Studija pokazuje da drobljeni pesak može da bude održiva alternativa prirodnom pesku, a da se gumeni otpad može koristiti kao materijal za ojačavanje maltera, mada treba pažljivo kontrolisati njegov udeo kako bi se izbegao negativan uticaj na mehanička svojstva.