Mera fleksije trupa za ocenu bola u leđima - Miljković, Nadica S.; Bijelić, Goran S.; Đorđević, Olivera C.; Konstantinović, Ljubica M.; Zabaleta, Haritz R.; Šekara, Tomislav B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Bol u leđima je jedan od najčešćih zdravstvenih problema ljudi u celom svetu. Za ocenu oporavka pacijenata sa bolom u leđima i dijagnostiku u upotrebi su deskriptivne medicinske skale. Međutim, kako bi se kvantitativno ocenio oporavak pacijenata neophodno je definisati odgovarajuće fiziološke i kinematičke mere. One su značajne kako bi se obezbedila neophodna ponovljivost i pouzdanost ocene za njihovu primenu u kliničkoj praksi i u kućnim uslovima. U ovom radu predloženo je jednostavno merenje elektromiografskih (EMG) signala mišića leđa i merenje ugla trupa tokom fleksije/ekstenzije trupa. Primena predložene instrumentacije i rutina za procesiranje signala testirani su merenjima na tri zdrava ispitanika i na dva ispitanika sa bolom u leđima. Predložena analiza izmerenih signala pokazala je da bi se za kvantitativnu ocenu pacijenata i zdravih ispitanika mogla koristiti brzina fleksije/esktenzije trupa u kombinaciji sa profilima aktivacije mišića trupa. Rezultati testiranja pokazali su da je analizom trajektorija ugla u trupu, brzine trupa i mišićnih profila moguće razlikovati zdrave i bolne profile fleksije trupa, što bi značajno unapredilo današnju medicinsku dijagnostiku.