Istorijska analiza i heuristika u funkciji edukacije štabova za vanredne situacije - Bereš, Paun J.; Bereš, Kristian P.; Cvetković, Sreten S.; Jazić, Radovan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
U ovom radu prezentira se rešavanje problema donošenja adekvatnih odluka u vanrednim situacijama i vanrednom stanju primenom istorijske analize i heuristike sa posebnim osvrtom na primenu heurističkog modela edukacije timova – štabova za vanredne situacije. Namenjeno je komandnom i nastavnom kadru civilne odbrane – lokalnim samoupravama (načelnicima upravnih okruga, gradonačelnicima i predsednicima opština ,komandantima) i sistemu zaštite i spasavanja (Sektoru za vanredne situacije). Istorijska analiza i heuristički pristup rešavanju problema treba da omogući komandnom kadru od lokalnog do nacionalnog nivoa donošenje adekvatnih odluka u vanrednim situacijama po proglašenju vanredne situacije i vanrednog stanja na delu teritorije ili celoj teritoriji Republike Srbije, kao i da ukaže na neophodnost koordinacije između lokalnog i nacionalnog nivoa.