Ocena efikasnosti različitih koncepcija hibridnih sistema za prenos snage brzohodnih guseničnih vozila - Ponorac, Luka M.; Blagojević, Ivan A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Zahvaljujući ubrzanom razvoju hibridnih sistema za prenos snage u poslednjoj deceniji, u centru pažnje našli su se i sistemi za prenos snage brzohodnih guseničnih vozila. Postoji nekoliko ustaljenih koncepcija hibridnih sistema za prenos snage ovih vozila koja su u velikoj meri istražena i dovedena do faze prototipa, ali nema konkretnih analiza i zaključka o najefikasnijoj koncepciji. Glavnu prepreku za intenzivnija istraživanja predstavlja problem proizvodnje skladišta električne energije, odnosno baterija dovoljnog kapaciteta i gustine snage, koja bi bila otporna na udare i opterećenja koja nastaju usled upotrebe navedenih vozila. Ipak, postoji određeni broj istraživanja i proizvedenih prototipa, razvijenih iz simulacionih modela, koji pokazuju zadovoljavajuće performanse i karakteristike i za simetrični i za nesimetrični hibridni sistem za prenos snage brzohodnih guseničnih vozila. Metode: Razvijeni i verifikovani simulacioni model hibridne transmisije specifičnog brzohodnog guseničnog vozila unapređen je novom upravljačkom jedinicom koja omogućava olakšano upravljanje elektromotorima u pomoćnom pogonu radi upravljanja nesimetričnim i simetričnim zaokretom vozila. Glavni cilj je simuliranje specifičnih režima rada pomoću kojih se može izvršiti ocena performansi i energetske efikasnosti nesimetričnih i simetričnih hibridnih sistema za prenos snage brzohodnih guseničnih vozila, kako bi se ustanovila najefikasnija koncepcija. Rezultati: Rezultati ukazuju da nesimetrični hibridni sistem za prenos snage zahteva manje ukupne snage za izvršenje zaokreta i ima znatno jednostavniji algoritam upravljanja, imajući u vidu da se upravljanje vrši samo jednim elektromotorom. Za istu uloženu snagu, nesimetrični hibridni sistem za prenos snage imaće manji poluprečnik zaokreta, što je zadovoljavajuće. U režimu maksimalne angažovane snage, simetrični sistem za zaokret imaće manji poluprečnik zaokreta i bolju upravljivost, ali i znatno povećanje utroška snage u odnosu na nesimetrični sistem. Zaključak: Nesimetrični sistem za prenos snage ima, očigledno, bolju energetsku efikasnost. Međutim, prednost simetričnog sistema za prenos snage je u maksimalnim performansama. Izvođenje pivot zaokreta (zaokret oko vertikalne ose vozila) i zaokret bez smanjenja brzine težišta vozila od velikog su značaja, posebno imajući u vidu specijalnu namenu ovih vozila i kretanje u zahtevnim terenskim uslovima.