Numeričko istraživanje uticaja gustine čestica i brzine strujanja na transport i depoziciju čestica u prisustvu proizvoljno orijentisanog loma - Bouragaa, Kheira; Bennacer, Lyacine; Akacem, Mustapha (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Odnedavno je znatno povećan interes za formacije sa lomom u okviru zadovoljavanja potreba za energijom i podzemnim vodama. Međutim, dvostruka uloga koju ima lom u transportu tečnosti i kontaminanata skreće pažnju na neophodnost daljih istraživanja kako bi se umanjio uticaj na zdravlje ljudi. Cilj ove studije jeste da numeričkim putem ispita kombinovani uticaj gustine čestica i brzine strujanja na njihov transport i deponovanje u prisustvu lomova različitih orijentacija. Metode: Primenjena je 2D simulacija kretanja čestica pri čemu su uzete u obzir sila otpora i gravitacije na glatkom lomu. Zatim su numerički rezultati čestica dobijeni u tom scenariju, tj. orijentacija loma, gustina čestica i brzina strujanja, uneti u 1D jednačinu advekcije i disperzije sa izrazom za depoziciju. Rezultati: Model je pokazao da su, kako se ugao orijentacije loma povećavao, obe gustine čestica dovele do povećanja normalizovane koncentracije u nehorizontalnim slučajevima. Ukupan prirast je doveo do uočenog smanjivanja koeficijenata depozicije i povezan je sa povećanjem koeficijenata disperzije. Stoga je efekat bio izraženiji u sličaju gušćih čestica gde je dominiralo gravitaciono okruženje, naročito kod horizontalnih lomova. Čestice manje gustine (1,05 g/cm³) bile su pod jačim uticajem hidrodinamičkih sila, pa su pokazale slabiju ukupnu depoziciju i disperziju kod svih orijentacija loma. Pri tome je povećana brzina strujanja poboljšala mehaničko mešanje i povećala koeficijente disperzije i depozicije. Zaključak: Nalazi pokazuju jasnu zavisnost od kombinovanih efekata orijentacije loma, gustine čestica i brzine strujanja. Ovi značajni uvidi u mehanizam transporta čestica u sredinama s prisustvom loma imaju primenu u podzemnim tokovima, redukciji kontaminacije i konstruisanju rezervoara.