Projektovanje i performanse ručnog ekstrudera za kompozitne cigle za popločavanje od reciklirane plastike i ciglenog praha - Daikh, Abdelkader; Moulai Arbi, Youcef; Bentahar, Mohammed; Mahmoudi, Noureddine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Cilj ove studije bio je razvoj isplativog ručnog ekstrudera plastičnih cigli za proizvodnju kompozitnih cigli od recikliranog polipropilena i ciglenog praha. Primena ovog materijala učinila bi za izgradnju stanova u zemljama u razvoju ekonomičnijom, uz istovremeni doprinos održivom upravljanju otpadom. Metode: Izrađen je jednopužni ekstruder s matricom od 60 mm, ručkom za manuelno okretanje, sistemom za grejanje i grlom za uvlačenje. Proizvedeni su uzorci kompozita sa različitim odnosima polipropilena (30–80 težinskih procenata) i ciglenog praha (20–70 težinskih procenata). Izvršena su mehanička ispitivanja čvrstoće na pritisak, čvrstoće na savijanje, otpornosti na udar i obavljano merenjegustine. Rezultati: Smeša polipropilena i ciglenog praha u odnosu 40:60 pokazala je optimalnu čvrstoću na pritisak u rasponu od 23,76 do24,90 MPa. Čvrstoća na savijanje dostigla je najveću vrednost pri odnosu 50:50 (11,86–12,5 MRa). Otpornost na udar se smanjivala s povećanjem sadržaja ciglenog praha. Gustina se linearno povećavala sa sadržajem ciglenog praha u rasponu od 1,48 do1,77 g/cm³. Ekstruder je uspešno proizveo uniformne kompozitne uzorke svih smeša. Zaključak: Studija je pokazala da je izvodljivo proizvesti kompozitne cigle koristeći jeftin ručni ekstruder. Identifikovana su dva optimalna sastava smeša: polipropilen i cigleni prah u odnosu 40 prema 60 za maksimalnu čvrstoću na pritisak i 50:50 za optimalnu čvrstoću na savijanje. Ovaj pristup nudi rešenje za ekonomičnu stambenu izgradnju, uz doprinos upravljanju plastičnim otpadom u zemljama u razvoju. Buduća istraživanja bi trebalo da se fokusiraju na optimizaciju procesa ekstruzije, istraživanja dodatnih otpadnih materijala i na sprovođenje studija dugoročne izdržljivosti kompozitnih cigala.