Smernice za izbor tehnologije u intralogistici, zasnovane na naučnim istraživanjima - Božić, Mladen; Đurđević, Dragan B.; Dabić-Miletić, Svetlana A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Intralogistika obuhvata organizaciju, kontrolu, realizaciju i optimizaciju tokova materijala i informacija unutar tehnološke zaokružene celine. Ključnu ulogu u oblikovanju intralogističkih sistema ima izbor i primena odgovarajuće tehnologije rukovanja materijalima (MHE). Cilj ovog rada jeste definisanje smernica za izbor MHE, oslanjanjem na naučna istraživanja. Za njegovu realizaciju primenjena je metodologija koja se sastoji od nekoliko osnovnih koraka. Metode: Početni korak obuhvata analizu tri tipične grupe zadataka u (intra)logističkim sistemima: pretovaru, unutrašnjem transportu i aktivnostima u proizvodnji. Analiza je posvećena identifikaciji i opisu ključnih parametara zadatka, kao što su: pojavni oblik robe, količina, intenzitet robnog toka, mesto i vreme nastanka i završetak zadatka. Zatim, sledi korak posvećen analizi relevantnih naučnih istraživanja. Literatura je pretraživana prema određenim kriterijumima, kao što su godine objavljivanja, ključne reči i broj citata, na osnovu kojih je formirana baza relevantnih radova. Rezultati: Fokus analize bio je na identifikaciji i povezivanju parametara praktičnih zadataka sa zadacima opisanim u literaturi, kao i na karakteristikama korišćenih MHE, kako bi se omogućio izbor odgovarajućih MHE za te zadatke. Zaključak: U trećem koraku posmatrani zadatak se klasifikuje prema standardnim tipovima zadataka iz literature.