Modifikacija sintetičkog poliizoprena kombinovanjem sa polietilenom visoke gustine - Chernyshov, Sergey V.; Lyusova, Lyudmila R.; Zharylganova, Manizha B.; Nebratenko, Dmitry Y. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Razvoj elastomernih materijala na bazi sintetičkog poliizoprena (IR) visoke kohezione čvrstoće prilično je hitan zadatak zbog potrebe da se potpuno ili delimično zameni glavni sastojak kritičnih proizvoda od gume – prirodna guma. Cilj rada jeste da se dodatno povećaju vrednosti kohezione čvrstoće IR i gumenih mešavina zasnovanih na njemu putem njegove modifikacije polietilenom velike gustine PND 277-73. Metode: Korišćene su osnovne metode istraživanja tehnoloških, fizičko-mehaničkih i eksploatacionih svojstava. Sva ispitivanja bila su u skladu sa standardima ASTM i ISO. Mešavine gume bile su pripremljene u mešalici za gume Haake PolyLab. Istovremeno sa efektima modifikacije ispitivan je uticaj temperature mešanja na glavna svojstva elastomernih materijala na bazi poliizoprena i kaučuka. Rezultati: Pokazano je da povećanje temperature mešanja poliizoprena i kaučuka za 20ºC dovodi do značajnih promena u tehnološkim svojstvima gumenih smeša (pre svega kohezione čvrstoće), kao i fizičko-mehaničkih i eksploatacionih karakteristika vulkanizata. Utvrđeno je da se postiže znatno povećanje kohezione čvrstoće smeše gume kombinovanjem poliizoprena sa 7 težinskih % HDPE. Zaključak: Izvedeno je polimerno jedinjenje na bazi IR i HDPE s nivoom kohezione čvrstoće gumene smeše dva puta veće od prirodne gume, a pritom su zadržane fizičko-mehaničke i eksploatacione karakteristike vulkanizata na nivou prirodne gume.