Određivanje modela preventivnog održavanja vozila posebne namene - Biočanin, Stojko Lj.; Timotijević, Milica S.; Bulatović, Željko M.; Mišić, Milan A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Cilj rada jeste da se, na osnovu podataka iz eksploatacije vozila, dobiju kvantitativni i kvalitativni pokazatelji stanja vozila i pouzdanosti, na osnovu kojih se može odrediti optimalna periodičnost preventivnog održavanja vozila posebne namene i preciznije upravljati tokovima procesa održavanja vozila i njihovom operativnom gotovošću. Metode: Na osnovu podataka o otkazima iz eksploatacije, dobijenih statističkim metodama, određen je matematički model pouzdanosti vozila posebne namene. Na osnovu ovog modela i podataka iz eksploatacije određena je periodičnost preventivnog održavanja vozila primenom višekriterijumske optimizacije, uvažavajući kriterijum gotovosti i kriterijum minimalnih troškova održavanja. Po istoj metodologiji određena je optimalna periodičnost preventivnog održavanja petnaest sklopova motorno-tehničkog dela vozila posebne namene. Izvršena je grupna analiza, u statističkom softveru Minitab 15, na osnovu teorije sličnosti periodičnosti preventivnog održavanja ovih sklopova, i statistička analiza sprovedenih istraživanja u statističkom softveru Minitab 16. Rezultati: Dobijeni su modeli preventivnog održavanja vozila posebne namene na osnovu evidentiranih otkaza vozila i otkaza petnaest vitalnih sklopova vozila posebne namene. Petnaest sklopova je grupnom analizom grupisano u optimalne grupe za održavanje, koje su slične po dužini rada između dva otkaza. Statističkom analizom sprovedenih istraživanja određena je funkcionalna veza optimalnih periodičnosti preventivnog održavanja vozila posebne namene. Zaključak: Periodičnost održavanja, dobijena višekriterijumskom analizom, optimalna je jer se dobija zadovoljavajuća gotovost vozila uz optimalne troškove održavanja. Statističkom analizom istraživanja došlo se do zaključka da su periodičnosti održavanja sklopova vozila različite. U obe flote motor i transmisija u bloku imaju najdužu periodičnost održavanja. Rezultati istraživanja mogu se koristiti u racionalizaciji postojećeg koncepta preventivnog održavanja.